Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Is een ultrawide monitor geschikt voor racing simulator?

Is een ultrawide monitor geschikt voor racing simulator?

  • 6 min read
sim racing rig

De kans is klein dat je in het echte leven een Formule 1 wagen heb mogen besturen. Laat staan dat je op een echt circuit mag rijden. Maar toch is er een manier om ervoor te zorgen dat je alsnog kunt genieten van het zelf racen. Dat is natuurlijk door een simulator te spelen. Waar je vroeger misschien gewend was om een computerspel te spelen achter één beeldscherm (met de nodige ergernissen erbij), is dat nu zeker niet meer nodig. Er zijn nu verschillende mogelijkheden om de speelervaring veel beter te maken. Neem bijvoorbeeld de set-up van je beeldschermen. Steeds meer consoles, maar ook computers bieden de mogelijkheid aan om meerdere beeldschermen aan te sluiten zodat je een beter beeld hebt, en natuurlijk ook kunt genieten van een breder beeld wat weer goed is voor de ervaring. Het maakt het realistischer door een groter kijkveld te hebben en daarnaast is het ook vaak ontspannender spelen omdat je niet zo gefixeerd bent op één scherm. Maar er zijn nog meer mogelijkheden. Zo kun je een eigen rim racing rig maken met een Ultrawide monitor. Of is dit laatste scherm er niet zo voor geschikt?

Wat maakt een race simulator zo populair?

Wat maakt een race simulator zo populair?

Om te begrijpen of een ultrawide scherm wel geschikt is voor een race simulator, is het eerst belangrijk om te weten wat een race simulator nu zo populair maakt. Heel veel mensen spelen een race simulator omdat ze graag willen ervaren hoe het is om een race te rijden. Een kans die maar weinig mensen in het leven krijgen. Bij een simulator heb je sowieso de mogelijkheid om een rol aan te nemen die je in het echte leven niet hebt, in dit geval dus de rol van een racer. Het gaat allemaal om de beleving en daarnaast is het natuurlijk ook een unieke kans om een race te rijden in de virtuele wereld. Hierin zijn de graphics die een belangrijke rol spelen. Want, hoe beter de beelden eruit zien, hoe beter je speelervaring zal zijn. Daarnaast speelt geluid een grote rol. Het gaat er niet alleen om wat je op het beeld ziet, maar ook het geluid doet hierin mee. De race-ervaring thuis beleven doe je met de juiste gear.

Een sim racing rig opzetten

Dan is het tijd om de racing simulator op te zetten. Racen online is natuurlijk leuk om te doen, maar het is nu de hoogste tijd om dit op een zo realistisch mogelijke manier te doen. Laten we als voorbeeld een racing simulator for ps5 of een racing simulator for ps4 nemen. Een goede setup zou zijn een goede playseat ps4 of playseat ps5 waarop je kunt zitten tijdens het gamen. Dan heb je natuurlijk een goede console nodig en de bijbehorende accessoires waarmee je goed kan gamen. Neem bijvoorbeeld een stuur en pedalen ps4. Net zoals het stuur en pedalen ps5 zijn deze makkelijk te bevestigen aan de console en de bedrading ervan goed weg te werken in de simulator die je in elkaar aan het zetten bent. Met een racestuur en de pedalen wordt de beleving tijdens het gamen nog net iets meer realistisch dan wanneer je met knoppen aan de gang gaat. Een gamestuur is het tweede wat je beslist moet hebben wanneer je een race game gaat spelen. Ook dit zorgt voor de gaming belevenis die je echt nodig hebt.

Dan komen we wel uit bij misschien de lastigste keuze: het juiste beeldscherm.

Een monitor kiezen voor sim racing

Je hebt een goed gamestuur, je hebt een ideale playseat compleet en je je hebt je gamerig. Nu is het tijd voor het scherm. Dit is misschien wel een van de lastigste zaken waaruit je kunt kiezen, omdat er zoveel varianten zijn. Je hebt natuurlijk de mogelijkheid om een enkel scherm aan te sluiten, maar niet alle gamers staan hierop te wachten. Het nadeel van een enkel scherm is dat je gefixeerd bent op dit kleine scherm. Je ziet niet alle gamebeelden in een keer en daarnaast kan het ook lastig zijn om constant op het kleine scherm te blijven kijken, omdat je hier zelfs lichamelijke klachten van over kunt houden. Dan heb je nog de mogelijkheid om twee of meerdere schermen naast elkaar aan te sluiten. Het vervelende hieraan is dat je rekening moet houden dat niet elke console of computer zoveel aansluitingen ondersteund of dat de grafische kaart dit niet altijd aankan. Daarom kun je nu ook gewoon kiezen voor een zeer breed scherm. Dit scherm wordt ook wel een ultrawide monitor genoemd. Dit is misschien wel het beste scherm dat je kan hebben voor gaming. Zeker voor het spelen van een f1 simulator. Net als bijvoorbeeld racestoelen en misschien een stuur voor pc, is dit scherm onmisbaar in een sim racing cockpit.

Waarom kiezen voor een ultrawide monitor

ultrawide monitor set-up

Misschien heb je het wel eens geprobeerd om meerdere monitors aan te sluiten op je console of je pc. Je was toen ook van plan om een racegame te spelen. Constant werd je gehinderd door die vervelende lijn in het midden. Een lijn die werd veroorzaakt door het frame van het beeldscherm. Je moest er de hele tijd langs kijken om je game te kunnen zien en daarnaast kwam het ook wel eens voor dat je game verstoort werd omdat een van je beeldschermen uitviel. Dat is nu verleden tijd. Een ultrawide monitor is een heel breed scherm dat ook nog eens wat naar binnen gevormd is. Hierdoor is het een echte belevenis om naar dit scherm te kijken en zie je links, rechts en op het midden wat er in je game gebeurd. Dit is niet alleen een handig scherm voor tijdens het spelen van race games, maar ook voor andere games is dit een ideaal scherm. Opvallend is de helderheid van het scherm en de realistische weergave van de kleuren. Zo komt alles beter tot zijn recht en komt dit weer goed van pas tijdens het gamen.

Kies een goed game stuur, een prachtige ultrawide monitor en je andere benodigdheden en ervaar wat het is om te racen in een echte simulator!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *