Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Wel of geen ultrawide monitor kopen?

Wel of geen ultrawide monitor kopen?

  • 8 min read
ultrawide monitor kopen

Waarom je zou kunnen kiezen voor een ultrawide monitor?

De techniek schrijdt voort. De tijd dat we het met een klein maar lomp grijs scherm met enkel witte, oranje of groene letters moesten doen, ligt al lang achter ons. De werkenden onder ons zijn inmiddels al onthand als er slechts een monitor ter beschikking is, twee monitoren is inmiddels de standaard.

Het kan echter nog beter en luxer. Want inmiddels heeft de ultrawide monitor zijn intrede gedaan. In dit artikel leggen we je alle in- en outs van de ultrawide monitor uit. Na het lezen ervan heb je veel meer inzicht in dit product en kun jij makkelijker beslissen of de aanschaf van een ultrawide monitor een goede keuze is en bij jouw wensen en situatie aansluit.

Wat is een ultrawide monitor?

De letterlijke vertaling van ultrawide monitor is extra breed scherm. Je kun beter spreken over een extreem breed scherm. De schermruimte van een ultrawide monitor bedraagt in de breedte maar liefst 33% meer in verhouding tot een normale breedbeeld monitor. Een normale monitor heeft een verhouding van 16:9. Bij een ultrawide monitor is die verhouding 21:9. En alsof dat nog niet breed genoeg is, er is zelfs nog extra brede (super) ultrawide monitor verkrijgbaar in de verhouding 32:9. Dat is even breed als twee normale monitoren en een heel goed alternatief voor twee losse schermen. Deze extra schermruimte is uiteraard ideaal om met twee of meerdere vensters tegelijk naast elkaar te werken. Zo heb je op één beeldscherm in een oogopslag overzicht over al je werkzaamheden en ben je veel productiever. Maar ultrawide schermen zijn niet alleen geschikt als zakelijke monitoren. Ook als gaming monitor is zo’n mega breed scherm fantastisch, zeker als je met zijn tweeën gamet.

De voordelen van een ultrawide monitor

1. Meer schermruimte

Het allergrootste voordeel van een ultrawide monitor is uiteraard de extra breedte, dus meer schermruimte, een voordeel dat we bovenstaand al even hebben benoemd. Niet alleen als zakelijke monitor handig voor onder andere thuiswerken. Links je mail met vragen en rechts je word-, excelbestand of google. Erg overzichtelijk en tijdbesparend. Wie veel met grafische programma’s werkt of beeldbewerking toepast, is ook bij een ultrawide monitor gebaat. Er is voldoende ruimte om meerdere tekenvelden tegelijk te gebruiken en overzicht over je project te houden. Tools klap je eenvoudig naast het werkveld uit, zonder dat ze je werkveld overlappen of in de weg zitten.

2. Multitasken

Een ultrawide monitor maakt het mogelijk het beeldscherm in meerdere vlakken te verdelen. Die kun je tegelijkertijd gebruiken en dus optimaal multitasken. Zo houd je meer overzicht en kun je in meerdere sheets tegelijk werken of raadplegen. Als je een ultrawide monitor gaat aanschaffen, is er bij de meeste merken wel software ingebouwd waarmee het beeldscherm in meerdere vlakken kan worden verdeeld. Deze software heet split screen, maar kan ook onder een andere naam worden aangeboden. Wanneer er geen software voor het verdelen van het beeldscherm in meerdere vlakken is ingebouwd, moet dit apart worden geïnstalleerd. Voor zakelijke monitoren is deze eigenschap echt een pré.

Gamen op een ultrawide monitor

De eerlijkheid gebied te vermelden dat sommige ultrawide monitoren een langere reactietijd hebben van 5 milliseconde of meer. Dat is voor een gamer nadelig. Tijdens gamen op een ultrawide monitor wil je natuurlijk zo snel mogelijk jouw handeling op het scherm terug zien. We geven daarom een aantal tips waar je op moet letten als jij speciaal voor het gamen een ultrawide monitor wilt aanschaffen. Want er zijn natuurlijk ook heel veel voordelen voor jou als gamer.


Gamen met een ultrawide scherm is natuurlijk gewoon vet. Het wordt een meeslepende ervaring, bijvoorbeeld tijdens het spelen van race games. Alles oog realistischer. Het extra brede scherm biedt je een breed gezichtsveld, waar je alles nog beter in de gaten kunt houden en beleeft. Maar ook bij shooters, MOBA en grand strategy games is een ultrawide scherm subliem. Verder ben je verlost van die lelijke en soms hinderlijke schermranden waar je bij meerdere gewone schermen wel mee te maken hebt. Hiervoor moet je game wel over ultrawide resoluties beschikken.

Hier vind je de top 10 van de beste ultrawide gaming monitoren.

Verschillende soorten panelen

Elk paneeltype heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder een kort overzicht:

VA-paneel

VA staat voor verticale uitlijning.Een VA-paneel blinkt vooral uit in de contrastverhouding. Op een VA-paneel zie je het verschil tussen licht en donker erg goed. Het kleurbereik komt aardig in de buurt van dat van een IPS-paneel. De kijkhoek van een VA-paneel is een beetje kleiner dan dat van een IPS-paneel. VA-panelen hebben standaard de langste reactietijd*1 (5 milliseconde). Daardoor heb je bij dit type paneel de meeste last van bewegingsonscherpte. Er zijn inmiddels wel snellere VA-panelen op de markt.

IPS-paneel

IPS staat voor “In-Plane Switching”, een technologie voor een breed gezichtsveld. Een IPS-paneel heeft het beste kleurbereik en geeft de graphics van een game het meest natuurgetrouw weer in combinatie met een grote kijkhoek. Daardoor blijft het beeld scherp, ook wanneer je niet recht voor de monitor zit. Fijn als je met meerdere personen gamet. In het algemeen heeft dit type beeldscherm de laagste verversingssnelheid*2 en heeft een snellere reactietijd dan een VA-paneel.

*1 Reactietijd is de tijd hoe lang het duurt voordat een zwarte pixel wit wordt en omgekeerd. Een te lange reactietijd betekent dat er bij het spelen van snelle games ghosting kan ontstaan. Dat zijn de vage strepen die een snel bewegend onderwerp volgen.

*2 De verversingssnelheid geeft aan hoeveel frames per seconden het paneel kan berekenen. Het aantal hertz (Hz) komt overeen met het aantal maal per seconde dat dit gebeurt. Des te hoger het getal, hoe vloeiender het beeld.

Tips

Wil jij met name om te gamen een ultrawide monitor aanschaffen, let dan op het volgende:
• Een schermgrootte van minstens 34 inch. Dan kun je wat verder weg van het scherm zitten.
• Een responstijd van 1 ms of minder. Zo kan je scherm jouw snelle (re-)eacties bijhouden. Aan te raden bij snelle shooters en racegames
• Een verversingssnelheid van tenminste 100 Hz
• Ondersteuning van G-Sync of FreeSync om stuttering en tearing tijdens het gamen te voorkomen

Monitoren en programmeren


Wie veel met monitoren moet programmeren of dieper op de materie van het programmeren wilt ingaan, is enorm gebaat bij een ultra breed beeldscherm. Door de focus, de vele technische details en je onverdeelde aandacht, zijn gewone laptops of de gangbare desktopmonitoren niet toereikend. Je haalt het maximale eruit met een ultrawide monitor.

Ultrawide design monitoren


Het woord desing in ultrawide design monitoren heeft niks met de vormgeving van het paneel of beeldscherm te maken. Een ultrawide monitor op zich is al een kunstwerk, zeker als je voor een curved versie kiest.

Met ultrawide design monitoren worden grafische design monitoren bedoeld. Die zijn met name uitermate geschikt voor grafische ontwerpen/design en vele andere creatieve toepassingen. Vanwege de goede beeldkwaliteit, de hoge kleur- en contrastwaardes en de hoge resolutie, zijn ultrawide monitoren uitermate geschikt voor deze toepassing. Perfect om je fotobewerking of video-editing goed uit te kunnen voeren.

Hier vind je de top 10 van de beste ultrawide design monitoren.

Trading monitoren

(Beurs-)handelaren zijn enorm gebaat bij snelle en overzichtelijke toegang tot belangrijke statistieken. Financiële rapporten moeten worden bestudeerd, het nieuws moet op de voet worden gevolgd en markten en ontwikkelingen moeten op de voet worden gevolgd. Want kennis is macht en een fortuin kan binnen enkele seconden worden verloren of juist worden verdiend. Het precies op tijd op een gebeurtenis reageren is het verschil tussen mislukking of succes. Wie op een traditionele monitor moet werken, moet constant tussen de verschillende schermen wisselen. Het overzicht is al snel verloren. Met een of meerdere ultra trading monitoren (ultrawide monitoren)kan er adequater op situaties worden gereageerd.
Kies voor een monitor met een hoge resolutie. Hoe hoger de resolutie, des te beter titels, zijbalken en legenda’s kunnen worden afgelezen.
Hier vind je de top 10 van de beste ultrawide design monitoren.

Automatische beeldschaling

Automatische beeldschaling, een grafisch computerproces, vergroot of verkleint de grootte van een digitale afbeelding.
Wie op de monitor films (in bioscoopformaat) wilt bekijken, hoeft niets in te stellen. De programma’s passen zich automatisch aan de beeldverhouding van 21:9 of 32:9 van de ultrawide monitor in. Films in bioscoopformaat worden zonder de bekende zwarte balken onder- en bovenin het prachtige beeld weergegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *